Tipy pre zdravie

Zázračný citrón: Toto ste o ňom nevedeli!

citron

Zázračný citrón

O pozitívnych účinkoch citrónovej šťavy ste už určite čítali. Šťava z citróna je veľmi prospešná pre zdravie človeka avšak šťava nieje to jediné čo sa dá z citrónu prakticky využiť. Často sa zabúda na citrónovú kôru. Viem, poviete si že každá gazdinka občas použije citrónovú kôrku postrúhanú do koláčov. My pre vás máme recept na špeciálnu citrónovú tinktúru.

Citrónová kôra – cesta ku zdraviu

Vedeli ste, že citrónová kôra obsahuje o 5 až 10-krát viac vitamínu ako citrónová šťava? Kôra sa dá využiť pri detoxikácii, reumatizme, artróze a dne. Ak trpíte zvýšenou kyselinou močovou či vysokým krvným tlakom, citrónová kôra vám podá pomocnú ruku. Tiež dokáže zabrániť vzniku zrazenín, kôrnateniu tepien či vzniku kŕčových žíl.

Citrusové bioflavonoidy obsiahnuté v kôre blahodárne pôsobia na štruktúru cievnych stien a to je dôvod prečo pomáha napríklad aj pri hemorodoch a opuchoch.

Limonen, látka ktorá sa v kôre citrónu nachádza pôsobí protirakovinovo. Bolo dokázané potlačenie rastu rakovinových buniek v súčinnosti s látkou limonen.

Ak trpíte na tieto problémy možno by ste mohli vyskúšať vyrobiť si vlastnú citrónovú tinktúru. Nižšie sa teda nachádza jednoduchý receptík ktorý zvládne každý.

Tinktúra z citrónovej kôry

Potrebujeme:  2 lyžice citrónovej kôry, najlepšie v bio kvalite, 2 dl 60 % liehu.

Postup prípravy:  Zalejte kôru 60%-tným liehom a nechajte 14 dní na teplom mieste macerovať. Obsah 2 krát denne pretrepte. Po dvoch týždňoch preceďte, nalejte do tmavej fľaše a užívajte  3-krát denne 15 kvapiek nakvapkaných do 200 ml vody po dobu 6 týždňov.

Na čo si dať pozor

Ako už bolo vyššie spomenuté, mali by ste použiť citróny v BIO kvalite. Je to z dôvodu toho, že pri bežne pestovaných citrónoch sa na kôru dostáva časť chemických prípravkov. Tieto chemikálie ostávajú v citrónovej kôre a takáto kôra pre výrobu tinktúry nieje vhodná.

Najčastejšie sa pri pestovaní citrónov používajú prípravky ktoré obsahujú orthofenyfenolát sodný (E 232) a tiabendazol (E 233). Ak by ste tieto látky prijali do organizmu vo väčšom množstve, dokážu poškodiť pečeň alebo nervy.

 

Nezabudnite teda hľadať citróny v Bio kvalite, prípadne si môžete vlastné citróny dopestovať sami doma a potom budete mať 100% istotu že sú bio.

Back to list

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.